REKLAMY
walentynkowy koktajl

Rodzaj napoju, w którym mieszane jest kilka różnych składników.

Może być owocowy lub alkoholowy.
Historia dodawania do alkoholu różnych substancji smakowych i aromatycznych sięga XV i XVI wieku, od chwili, kiedy alkohol przestał być używany tylko jako lekarstwo.
Nazwa cocktail jest połączeniem dwóch wyrazów angielskich: cock - kogut, oraz tail - ogon, i ma związek z popularną niegdyś w Ameryce Południowej walką kogutów.
Było mile widziane, żeby właściciel zwycięskiego ptaka postawił "kolejkę" dla widzów, zamawiając trunek u oberżysty, bo właśnie przed oberżą czy saloonem takie walki się odbywały.

REKLAMY

Podobno kiedyś zdarzyło się, że oberżysta który nie miał wystarczająco dużo jednego trunku, zlał do beczki różne alkohole wraz z dodatkami, wymieszał i przyozdobił je fruwającymi podczas walki koguciej kolorowymi piórami...

Inna wersja głosi, że taką mieszaniną różnych środków dopingujących, mieszanką alkoholu, piwa, cukru, ziół i innych składników pojono same koguty, dla zwiększenia ich waleczności...

koktajl z suchym lodemJeszcze inna wersja przedstawia, że pierwszy tzw. cocktail zaserwowała barmanka Betsy Flanagan w Halls Corners w Elmsford, New Jersey, w roku 1776.
Bar był ozdobiony piórami z ptasich ogonów (ang. tails) i kiedy jakiś pijany zażądał szklanki "tych kogucich ogonów" (ang. cocktails) panna Flanagan przyniosła mu na to mieszany trunek z piórem dla ozdoby.


Tak czy inaczej, pierwsze koktajle zaczęto serwować w barach amerykańskich pod koniec XVIII wieku. Nowinka szybko się przyjęła, a pierwszą definicję koktajlu podano 13 maja 1806 roku na łamach czasopisma The Balance and Columbian Repository.
Napisano wówczas: "Cocktail jest rodzajem pobudzającego trunku, złożonego z dowolnego rodzaju alkoholu, cukru, wody i gorzkich kropli - pospolicie jest nazywany bittered sling i uważany za wyborne lekarstwo."


koktajl z 12 składnikówMożliwości tworzenia koktajli są wręcz nieograniczone, wszystko zależy od pomysłowości i smaku. Dlatego pewnie zaczęły się pojawiać  przepisy na coraz to inne zestawy.
Pierwszym poradnikiem do przyrządzania koktajli był The Bon Vivant's Guide or How to Mix Drinks wydany w Nowym Jorku w roku 1862.

Obecnie koktajle i inne napoje mieszane w tysiącach odmian, stały się elementem kultury picia i bycia.
Są dodatkiem na przyjęciach towarzyskich, rodzinnych, bardziej formalnych, oraz postawą do typowych cocktail party, zaspokajają wyrafinowane gusty smakowe, orzeźwiają, stymulują, gaszą pragnienie lub rozgrzewają  

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań